Svečano obilježavanje međunarodnog dana zaštite na radu 2013. godine

3. svibnja 2013.

U petak, 26. travnja 2013., u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava održano je svečano obilježavanje međunarodnog Dana zaštite na radu koji se diljem svijeta tradicionalno obilježava 28. travnja svake godine.

Tijekom kratkog prigodnog programa, ministar rada i mirovinskoga sustava, prof. dr. sc. Mirando Mrsić, dr. med., uručio je prof. dr. sc. Jadranki Mustajbegović, dr. med., nagradu za životno postignuće za promicanje zaštite na radu za 2012. godinu, uz napomenu kako ova nagrada treba pružiti dodatni poticaj njezinom neumornom radu. Jadranka Mustajbegović je redovita profesorica na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i direktorica Suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije za medicinu rada u Hrvatskoj. Na njenu je inicijativu osnovan današnji Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, u kojemu je i danas predsjednica Upravnog  vijeća. Potaknula je i osnivanje Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu kojem je bila prva predsjednica. Profesorica Mustajbegović i dalje s golemim entuzijazmom radi na jačanju sustava zaštite na radu.

Nakon dodijele nagrade, ministar je predstavio Teze za izradu Nacrta prijedloga Zakona o zaštiti na radu na osnovu provedene procjene učinaka propisa, nakon čega je odgovarao na pitanja zainteresiranih sudionika. Istaknuo je kako je cilj izraditi novi zakon o zaštiti na radu  koji će biti europski, jednostavan za primjenu, koji će omogućiti maksimalnu zaštitu radnika uz manje troškove poslodavcima te biti ambiciozno usmjeren prema smanjenju broja ozljeda na radu i smrtnih slučajeva povezanih s radom.