Posjet Mađarske delegacije Sektorskog vijeća za ICT

3. rujna 2013.

Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća, ministar rada i mirovinskoga sustava prof. dr. sc. Mirando Mrsić, dr.med. i dopredsjednici mr. sc. Damir Kuštrak i Damir Jakuš sastali su se s predstavnicima mađarskog Socijalnog vijeća za ICT sektor koji su su studijskoj posjeti Republici Hrvatskoj. Čelni ljudi GSV-a informirali su mađarske kolege o socijalnom dijalogu u Republici Hrvatskoj. Uz to, predstavljene su im i predstojeće zakonodavne inicijative Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, o kojima se trenutno u Republici Hrvatskoj provode konzultacije sa socijalnim partnerima. Pri tome je predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća ministar Mrsić naglasio da je opredjeljenje Vlade Republike Hrvatske unaprijediti postojeću razinu socijalnog dijaloga te otkloniti sve probleme koji su postojali u dosadašnjoj suradnji socijalnih partnera.

Mađarske kolege su upoznale hrvatsko izaslanstvo sa ustrojstvom i načinom rada socijalnih partnera u Mađarskoj, problemima u načinu njihovog zajedničkog rada te o nedavnim zakonodavnim promjenama u području radnog zakonodavstva

Kolege iz Mađarske također su se, u sklopu svoje studijske posjete Zagrebu, sastale s predstavnicima sindikata, poslodavaca i Vlade Republike Hrvatske u cilju efikasne razmjene iskustava i informacija o situaciji, strukturi, pravnim okvirima, praksi i poboljšanju socijalnog dijaloga u Hrvatskoj na svim razinama (na razini poduzeća, sektorskoj i nacionalnoj).

Cilj posjeta Mađarske delegacije bio je razmjena iskustava o načinu rada sektorskih vijeća i razini socijalnog dijaloga u zemljama članicama Europske unije. O dostignućima i problemima u sektorskom socijalnom dijalogu razgovarali su s članovima Socijalnog vijeća za sektor cestovnog prometa 28. kolovoza 2013. godine u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca. Predsjednik bipartitnog Socijalnog vijeća za sektor cestovnog prometa, Marijan Banelli, održao je kratku prezentaciju o osnutku, članovima, ciljevima, rezultatima te planu rada Vijeća za 2013. godinu.

Mađarska delegacija upoznala je prisutne s nastankom i radom sektorskih vijeća u Mađarskoj. Napomenuli su kako su se sektorska vijeća počela razvijati 2008. godine, kada je usvojen Zakon o načinu osnivanja, radu i kriterijima učlanjenja u vijeća.  Istaknuli su da trenutno postoje 23 sektorska bipartitna vijeća, koja su financirana od Vlade Republike Mađarske, te su u nadležnosti Ministarstva gospodarstva, unutar kojeg Nacionalna  službe za rad obavlja tajničke poslove vijeća.

Nakon predstavljanja Vijeća uslijedila je rasprava na temu kolektivnih ugovora. Osim problematike kolektivnih ugovora uočeni su i zajednički problemi s kojima se Vijeća susreću, kao što je mali broj poslodavaca koji su članovi Udruge poslodavaca te slaba pokrivenost sindikata u malim i srednjim poduzećima što uvelike otežava rad sektorskih vijeća.

Na kraju sastanka usvojena je zajednička inicijativa da se pokuša organizirati konferencija svih članica Europske unije na temu sektorskog socijalnog dijaloga, te je dogovorena daljnja suradnja i razmjena iskustava.