Održana 185. sjednica GSV-a

13. rujna 2013.

Jučer je u Banskim dvorima održana 185. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća. Na sjednici se raspravljalo o Iskazu procijene učinaka novog Zakona o radu, te se Vijeće informiralo o provedenom savjetovanju o Nacrtu prijedloga iskaza o procijeni učinaka Prijedloga zakona o mirovinskom osiguranju. Prof. dr. sc. Iris Goldner Lang, s Katedre za europsko javno pravo, Pravnog fakulteta u Zagrebu, održala je prezentaciju na temu Direktive o slobodi kretanja radnika. Dogovoreno je da će se i u buduće na sjednice Vijeća pozivati stručnjaci kada na dnevnom redu budu direktive koje su u procesu usvajanja u Europskoj uniji.

Što se tiče rasprave o procjeni učinka novog Zakona o radu, nakon rasprave predloženo je da Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava dopuni Nacrt prijedloga iskaza procjene učinka propisa na način da jasnije naznači probleme koje zakonom želi riješiti te navedene prijedloge potkrijepi odgovarajućim podacima. Također, Vijeće je predložilo da u predstojećem procesu reforme radnog zakonodavstva socijalni partneri ulože maksimalne napore u cilju postizanja konsenzusa o načinu rješavanja pojedinih problema te da tripartitna radna skupina nastavi s radom na izradi normativnog okvira novog Zakona.

Također je razmatrana zamolba Ministarstva zdravlja o utvrđivanju mišljenja o osnovanosti zahtjeva za mirenje Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatskog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara od 9. rujna 2013. godine. Zaključeno je kako Vijeće nije nadležno za tumačenje opravdanosti zahtjeva sindikata za drugim mirenjem, te da se ono neće očitovati, već predlaže svim stranama da ponovno sjednu za stol, da probaju razriješiti spor prije početka štrajka.
Razmatrana su i pitanja imenovanja predstavnika Hrvatske udruge poslodavaca i sindikalnih središnjica u Upravna vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.