Održana 10. sjednica Socijalnog vijeća za turizam

30. listopada 2014.

U utorak, 30. rujna 2014. godine, u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u Zagrebu održana je 10. sjednica Socijalnog vijeća za turizam.

Na sjednici Vijeća raspravljalo se o novom Zakonu o radu i utjecaju novih odredbi na uređenje radnih odnosa, o zapošljavanju osoba s invaliditetom i iskustvima s obvezom ispunjavanja kvote, o problematici obavljanja stručne prakse u strukovnih školama te o stavu Socijalnog vijeća za turizam vezano uz namjeru sklapanja međudržavnog sporazuma o zapošljavanju sezonskih radnika iz Bosne i Hercegovine.

Vijeće je naglasilo probleme u tumačenju odredbi Zakona o radu kojima se uređuje pravo na godišnji odmor, te će od Ministarstva rada i mirovinskoga sustava zatražit tumačenje istih. Također smatra da novonastale okolnosti u provedbi stručne prakse u strukovnim školama dodatno otežavaju i negativno utječu na kompetentnost mladih i usklađenost njihovih znanja i vještina s potrebama gospodarstva. Stav vijeća dostavit će resornim ministarstvima i Agenciji za strukovno obrazovanje. Vijeće je podržalo obvezu kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom, a od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zatražit će detaljne informacije o sklapanju međudržavnog sporazuma o zapošljavanju sezonskih radnika iz Bosne i Hercegovine. Predstavnici sindikata strogo se protive sklapanju navedenog sporazuma dok će predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca svoj stav zauzeti nakon dobivanja mišljenja članova Hrvatske udruge poslodavaca.