Čestitka ministra rada i mirovinskoga sustava povodom međunarodnog Dana zaštite na radu

30. travnja 2014.

Obilježavanje 28. travnja – međunarodnog Dana zaštite na radu, prilika je da se podsjetimo da je zaštita zdravlja i sigurnosti na radu važna zajednička zadaća kojoj se treba posvetiti sustavno, sveobuhvatno i organizirano. No zaštita zdravlja i sigurnosti radnika ne smije se svesti samo na osiguravanje mjera tehničke zaštite, propisane radne opreme i pridržavanja propisa i ispravnih procedura.

 

Ove godine bih želio skrenuti posebnu pozornost na problem stresa na radnom mjestu. Stres je identificiran kao jedan od glavnih uzroka brojnim bolestima povezanim s radom. „Upravljanje stresom za zdravo mjesto rada“ je također i tema europske kampanje koju će Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu provoditi tijekom ove i sljedeće godine, u cilju podizanja razine svijesti o potrebi primjene kvalitetnih preventivnih mjera zaštite na radu.

 

Stoga, koristim ovu priliku da sve zainteresirane pozovem da nam se pridruže u suzbijanju ovog, još uvijek, nedovoljno poznatog neprijatelja zdravlja i dobrobiti svih radnika i poslodavaca. Stres nije samo problem osobe koja je njemu izložena, nego je to problem radne okoline i društva u cjelini. Podizanje svijesti o postojanju problema stresa zadatak je svih nas.  Zato zaštitu zdravlja i sigurnost na radu ne treba sagledavati isključivo kroz već ustaljenu prizmu negativnih posljedica, već je potrebno pro-aktivno djelovati na poboljšanju sveukupne kulture zaštite zdravlja i sigurnosti u društvu.

 

Uz iskrene čestitke povodom Dana zaštite na radu svim radnicima, poslodavcima, stručnjacima zaštite na radu, i svima drugima, želim sigurno i zdravo mjesto rada.

 

S poštovanjem,

Mirando Mrsić