12. sastanak Zajedničkog savjetodavnog odbora EU – Hrvatska

9. siječnja 2013.

Zajednički savjetodavni odbor EU-Hrvatska (ZSO) ponovio je na svom 12. sastanku u Bruxellesu potporu brzoj ratifikaciji pristupnog ugovora između Europske unije i RH te pozvao zemlje članice EU koje ga još nisu ratificirale, da to što prije učine. Razgovaralo se i o pripremi Hrvatske za regionalnu politiku EU i učinkovito korištenje strukturnih i kohezijskih fondova.

Hrvatski članovi Zajedničkog savjetodavnog odbora EU – RH pozvani su da u svojstvu promatrača sudjeluju na 485. plenarnoj sjednici Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO), 12. – 13. prosinca 2012. Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) je tijelo koje okuplja gospodarske, socijalne i ostale organizacije koje čine organizirano civilno društvo te im omogućuje informiranje, konzultacije i dijalog tijekom kojeg mogu izraziti svoja stajališta  o različitim pitanjima EU. Opsežan dnevni red predviđao je izlaganja i rasprave o cijelom nizu tema kojima se bave političke institucije EU, od načina oporavka financijskih institucija, makro-regionalne strategije na Sredozemlju, provedbe ciljeva europske kohezijske politike do prava hendikepiranih osoba te provedbe ciljeva postavljenih na konferenciji Rio +20.

Središnji događaj prvog dana dvodnevne plenarne sjednice EGSO-a bila je dodjela Nagrade civilnog društva, koju taj Odbor dodjeljuje organizacijama civilnog društva koje su učinile najviše u poboljšanju kvalitete života.
Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) u suradnji s Međunarodnim europskim pokretom (EMI) organizirao je 13. prosinca 2012. skup na kojem je premijer Zoran Milanović održao izlaganje pred širim auditorijem. Govorio je o poziciji, teškoćama i perspektivama Hrvatske u EU.

Detaljnije pročitajte u izvještaju koji je priredila Lidija Pavić-Rogošić, članica Zajedničkog savjetodavnog odbora EU-Hrvatska.