Zajednički savjetodavni odbor EU‑RH

U veljači 2007. godine Odlukom Europskog Gospodarsko-socijalnog odbora osnovan je Zajednički odbor civilnog društva EU i Republike Hrvatske, (kasnije je ime promijenjeno u Zajednički savjetodavni odbor EU-RH radi lakšeg prepoznavanja uloge Odbora) kojeg čini jednaki broj članova iz Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) i predstavnika gospodarskih i socijalnih interesnih skupina iz Hrvatske, po šest ukupno, tj. po dva predstavnika poslodavaca, sindikata i organizacija civilnog društva. Vlada Republike Hrvatske sudjeluje u radu Odbora u statusu promatrača, a Ured za socijalno partnerstvo u RH obavlja poslove tajništva Odbora.

 

Zadatak Odbora je uspostavljanje dodatnog institucionalnog oblika dijaloga tijela Europske  unije i Republike Hrvatske kao države kandidatkinje, poticanje javnih rasprava o posljedicama članstva u EU, te općenito doprinos jačanju civilnog društva u državama kandidatkinjama. Odbor promiče dijalog između gospodarskih i socijalnih interesnih skupina obiju strana.Područje djelovanja Odbora obuhvaća sva gospodarska i socijalna pitanja koja se odnose na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

 

U ožujku 2007. godine u Bruxellesu je održana prva, konstituirajuća sjednica ovog tijela.

Odbor se sastaje najmanje dvaput godišnje, naizmjenično u Bruxellesu – u sjedištu Europskog gospodarskog i socijalnog odbora i u Hrvatskoj.

Do sada je održano dvanaest sastanaka Zajedničkog savjetodavnog odbora EU-RH.

 

Zajednički savjetodavni odbor EU-RH (ZSO), zajedničko tijelo civilnog društva Hrvatske i Europske unije, koje je osnovano sa zadaćom praćenja hrvatskog pristupnog procesa, održao je svoj posljednji, 13. sastanak u Zagrebu 18. lipnja 2013. godine.  Hrvatski članovi Zajedničkog savjetodavnog odbora EU – Hrvatska bili su:

  1.     Ana Milićević Pezelj, iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, zadnja supredsjedateljica Odbora
  2.     Marija Hanževački, iz Nezavisnih hrvatskih sindikata
  3.     Bernard Jakelić, iz Hrvatske udruge poslodavaca
  4.     Lidija Horvatić, iz Hrvatske udruge poslodavaca
  5.     Lidija Pavić Rogošić, iz udruge Održivi razvoj zajednice
  6.     Tomislav Goll, iz Udruge Udruga distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida

Nakon raspuštanja Zajedničkog savjetodavnog odbora po ulasku Hrvatske u EU 1. srpnja 2013., hrvatske organizacije civilnog društva i njihovi partneri nastavit će pratiti ovu problematiku putem Europskog gospodarsko-socijalnog odbora (EGSO) sa sjedištem u Bruxellesu.  Sadašnji hrvatski predstavnici u Europskom gospodarskom i socijalnom odboru:

Grupa I – poslodavci:

Grupa II – radnici:

Grupa III – različiti interesi: